Road mapa za 2018: Blago poboljšanje otvorenosti institucija u BiH

Regionalni indeks otvorenosti je projekat koji se provodi u zemljama Zapadnog Balkana, i mjeri stepen otvorenosti institucija prema građanima i društvu, na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost. Pored Bosne i Hercegovine, ovo istraživanje je provedeno i u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu. Istraživanje je obuhvatilo institucije, zakonodavne, izvršne i lokalne vlasti, organe uprave u BiH, ali i sudove, tužilaštva i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

 

Iako je istraživanje pokazalo poboljšanje od nekoliko procenata kada je u pitanju otvorenost institucija u Bosni i Hercegovini, to poboljšanje je rezultat napora pojedinačnih institucija, a ne sistemskih rješenja i politika koje bi ovo pitanje unaprijedile u pravom smislu.

Problemi u otvorenosti institucija su slični u svim zemljama, a ono što je poražavajuće, jeste da što je nivo institucije niži, postotak transparentnosti je manji. Zabrinjava i činjenica da ukoliko ne postoji zakonska obaveza za objavu informacije, institucije gotovo u pravilu takvu informaciju i ne objavljuju, dok postoji i veliki broj institucija koje ne objavljuju ni zakonski obavezne dokumente.

Regionalnu mapu sa preporukama i rezultatima izvršne, zakonodavne, pravosudne vlasti kao i lokalnih samouprava pogledajte na LINKU.

Indeks otvorenosti je dio projekat ACTION SEE – Mreža za odgovornost, nove tehnologije i otvorenost institucija u Jugoistočnoj Evropi, koji finansira Evropska unija i implementira sedam organizacija u šest zemalja: Fondacija Metamorfosis (Sjeverna Makedonija), CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Srbija), UG Zašto ne? (Bosna i Hercegovina), Centar za demokratsku tranziciju (Crna Gora), Open Data Kosovo (Kosovo), Mjaft! (Albanija) i Westminster fondacija za demokratiju.